lördag 13 december 2008

13 december: Natten går tunga fjät och En kontorsråttas betraktelser


Natten går tunga fjät
Låt mig dela med mig av mitt starkaste luciaminne. Jag var mycket ung och tomte i luciatåget, ni vet en sådan där röd sak i strumpbyxor, tröja och luva. Snön låg vit på taken och det här året fick tomten gå före självaste Lucia. Dagen hade redan fyllts av alltför mycket saftdrickande och det bar sig inte bättre än att tomten behövde tömma blåsan, och det gjordes med besked på plats. Jag kan fortfarande känna hur raggsockorna sakta blev släpiga av all vätska som genom tyngdlagens försorg tagit sig söderut. Jag kan fortfarande se framför mig hur hela luciatåget formligen stannade upp i förundran och rådvillhet inför det träsk som brett ut sig på golvet i skolmatsalen mellan tomten och Lucia. Ack, ljuva barndom!

En kontorsråttas betraktelser
Saffran i näsan och julmust i knäet, nu får vi ta oss samman! Varför måste det alltid vara sådana diskussioner om manliga lucior? Jag menar inte skolungarnas spratt med pubertala, finniga, fjuniga pojkar iförda krona och klänning; jag menar den seriösa jämställdhetsdebatten om att män lika väl kan och bör vara lucior.

Låt mig bara säga att kejsaren är naken! När nyhetens behag lagt sig är en man i luciautstyrsel inte särskilt muntert. Jag kollade nämligen precis genom ett empiriskt experiment. Jag är inte bara otymplig och osmaklig i luciadräkt. Man kan snarare kalla det ett förargelseväckande utseende. Skona oss och låt Lucia vara kvinna, låt tomten vara man och låt Piff och Puff vara ekorrar!

//Madickens man igen

Bilden föreställer tretton ankor. Av en händelse är det också den trettonde i dag. Ankan längst till vänster förefaller vara ensam, men så är det inte. De är ju tretton.

4 kommentarer:

NinaH sa...

Fniss.. Verkar inte som om tomteminnet var traumatiskt för dig så man vågar fnissa va?..;-)

synne sa...

Hej och fin Lucia på dig.
Läste och fnissade, så blev jag lite sorgsen för det var säkert pinsamt ochså.
Men du ser ut att ha överlevt.

Håller med dig ang manlig lucia. hon var ett helgon från Italien och kvinna. Det går inte att ändra på.
Låt oss få ha en vän, vacker lucia. Varför inte välja årets Staffan?
Ha nu en fin dag.
Kram från nabolandet.
Synne.

gittan sa...

Dessa barndomsminnen... vi har nog de flesta någon liknande histora att le åt såhär i vuxen ålder, och log gjorde jag åt din också. Jag håller med i könsdebatten låt Tomten vara man och Lucia en kvinna, hon var ju trots allt ett helgon. Nu har jag inte tid att sitta här längre, man har ju faktiskt andra saker att sysslesätta sig med = P Jag önskar dig en trevlig Lucia / gittan

Niklas sa...

En manlig lucia, ja det vore nått det. Man kan undra varför.

Men som ett inslag i könsdebatten så är det ju rätt så befriande med ett inlägg från "andra sidan", om än ruskigt fånigt.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails