torsdag 18 december 2008

18 december: Gran och julklappar


Hejsan! Idag har det varit julstädning och paketinslagning för hela slanten! Maken har just i dag gått på julledighet från sitt jobb och vi får ha nästan tre veckor tillsammans! Ohhh, vad mysigt det ska bli! Jag kämpade som en galning för att få allt så julklart jag kunde under dagen men det är inte alltid lätt med två små sötnosar runt benen som också behöver sitt så klart! Jag hann inte allt... men det är inte jättemycket kvar. Jag har inte så höga krav på mig nu när barnen är små... det går ju liksom inte. ;O)


Granen är i alla fall klädd och de första paketen börjar komma på plats! Grisen och musen är utsedda till första paketvaktare så att inte någon obehörig kommer och klämmer på paketen... de sköter sig utmärkt!
De flesta paketen i år går i rött, vitt och brunt. Det är fint tycker jag!Här står Maileg-grisen och den lilla musen från butik Myrra i Uppsala uppflugna på en liten vit pall!


Hade ni koll på detta om julklappar förresten?:

Historik:
Julklappen är en tradition med en relativt komplicerad historia. Den verkar ha fått sitt ursprung från flera olika företeelser. En av rötterna går tillbaka till det antika nyårsfirandet i Rom, då man gav varandra presenter. En annan källa är skolornas och kyrkans firande av Sankt Nicolaus
dag den 6 december
då barnen fick "niklaspresenter". Under medeltiden var det vanligt att barnen kunde få en present denna dag. Namnet S:ta Claus har just sitt ursprung ur Sankt Nicolaus.
På en del platser i Norden, kunde julklapparna delas ut av en julbock
, men under slutet av
1800-talet har denna sed successivt övertagits av jultomten.
Etymologi:
Det som vi kallar för julklappar var tidigare något helt annat. Begreppet kommer troligen från att man på julen "klappade" på dörren och sedan slängde in vedträn eller en halmbock, i farstun hos varandra. På vedträna var oftast en lapp fästad med verser eller retsamma texter och avsåg i allmänhet någon viss person som mottagare. Verserna var oftast elaka eller grovkorniga på ett skämtsamt sätt. Det gällde då för "avsändaren" att snabbt slänga in "klappen" och så fort som möjligt försvinna därifrån för att inte bli tagen på bar gärning och kanske åka på stryk. Dessa verser är föregångare till våra dagars julrim.

Ohhh, skönt att man slipper få sådana texter till sig eller än värre "stryk" i juletid! ;O)

Texten är hämtad från www.susning.nu

Vad önskar jag mig i år då! Jo, helst av allt skulle jag vilja ha en systemkamera eller i alla fall en HEL kamera, då båda våra andra är mer eller mindre trasiga! Jag får tejpa ihop den här ena för att kunna ta bilder till bloggen! :O( Men, men... det går! ;O)

Oj oj oj... i morgon ser det ut som om räknaren går över 10 000 besök sedan jag satte in den i början av augusti! Det får vi nog ta och fira.... kanske med en tävling eller vad tycker ni? ;O)

Kramis!

5 kommentarer:

synne sa...

Så fina paket du slagit in.
Här har granen inte kommit ner än. (plastgran som står i garderoben).
Paket har vi inga i år.
Bara maken och jag hemma ju...
Vi har ju redan köpt våran julklapp.
Berta Burk som jag skriver på nu.

Jag hoppas din fredag blir en bra dag.
Kram Synne.

Marina sa...

Så fint det blev med granen och pakerterna. Härbrukar de stickde tomtarna som min mormor gjort få vakta. Granen ska kläs på söndag här.
Mysigt att vara så mycket ledig. Vi hadet det bra vi också, det blir mycket ledigt även för oss.
Verkr som att många tekniksaker har en tndens att gå sönder nu. Vår bärbara dator får fira jul hos en verkstad, inte kul.
Kram!

Mittljuvaskafferi sa...

Vilken söt gris och mus som vaktar paketen, De var fint inslagna dina paket.Vi har bestämt här att vi har inga paket i år för vi köpte lilla Engla i stället som julklapp. Men jag slog in några paket som dekoration som får ligga under granen, som Engla gillar och hämta, får se om de håller till jul =)
Ha de bra dag!
Kram

gittan sa...

Så mysigt det ser ut hos dig. Granen längtar jag efter, den skulle varit inne förra helgen men ibland räcker tiden inte till. Under morgondagen hoppas jag att maken och minstingen beger sig till skogs. Kan dåligt bärga mig tills jag fått sätta upp alla nyinköpta julgranspynt däri. Även vi får många lediga dagar tillsammans, härligt, härligt / gittan

Marina sa...

Ska precis gå och lägga mig nu, har lite ont i halsen nämligen. Men det där du skrev om låter jättespännande, maila gärna mer info.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails