torsdag 28 augusti 2008

Sarah Kay och Holly Hobbie

Hejsan!

I början av 80-talet så älskade jag allt som hade med Sarah Kay att göra! Jag hade en docka, tavlor, brevpapper m.m av hennes underbara figurer. Nu har jag fått en känsla av att hennes numera klassiska bilder kommer att komma tillbaka till glädje för oss och "våra" barn. Inom Scrapbook-världen t ex. är hennes flickor nu omåttligt populära och används flitigt, framför allt i stämpelform.

När jag härom dagen satt och mindes mina tavlor och var ledsen för att de inte fanns kvar längre så gick jag in på tradera... och DÄR, just då, så fanns exakt lika dana till försäljning och jag vann dem båda för 20:-... ser med spänning fram emot att få se dem och sätta in dem i nya ramar...för de gamla var inte så snygga! ;O)

Här ska ni få njuta lite av några av hennes superfina alster. Alla bilder och informationen om konstnärinnan är hämtade från sidan: http://www.hellasmultimedia.com/Sarah Kay

Sarah Kay kommer i från Australien... men det är inte så mycket man vet om henne då hon lever ett tillbakadraget liv och inte ger intervjuer. Det man vet är att hon är utbildad i konst och arbetade på en reklambyrå vid den här tiden. En dag när hennes dotter var sjuk så började hon rita glada barn till dottern för att muntra upp henne. Inspirationen till motiven hämtade Sarah från sin egen barndom på mormorns och morfarns farm.


När hon hade gjort 20 bilder så tog hon med dem till ett företag som gör gratulationskort och de nappade genast! Succen var ett faktum och bilderna spreds över världen och blev mycket populära, speciellt i Europa i början av 80-talet. Motiven trycktes på en mängd olika produkter och de som var små flickor då önskar att de trycker nya saker nu när de blivit mammor själva.


Länge trodde jag att Sahra Kay låg bakom den här figuren också:


Men det visade sig vara fel utan denna flickan heter Holly Hobbie och bär samma namn som sin tecknerska. Men visst påminner de mycket om varandra i stilen? Den här damen bor i alla fall i USA och mer om henne kan man läsa om här: http://www.hollyhobbieworld.com/artwork.htm . En sådan här docka hade jag i alla fall! =O)


Kram på er!

8 kommentarer:

Hem och Lycka sa...

Känner så väl igen bilderna men visste inte vad hon hette. Underbara! Och kul att de fortfarande lever kvar för våra barn.. kram!

Jema Rose sa...

Åååh...vad jag blev nostalgisk nu...jag är ju född -74, så jag växte ju också upp med de där bilderna, SÅ söta..!

KRAM, Jenny

<3

Under en vind sa...

DE där minns man...har för mig att jag har en bok med dessa figurer...men det kan också vara att de bara är lika....

Önskar dig en riktigt skön helg, sol och värme utlovas!

Kram!

Fredrika sa...

Hejsan,
Vilket kul inlägg. Älskar att få gratis kunskap, dvs sådan man får genom att "bara" läsa den någon annan redan sammanställt. Kul kuriosa - ÄLSKADE också dessa figurer då jag var liten. Trode det var samma teknerska också - nu vet jag att det var två olika! Tror inte det blir någon mer Fomrex för mig - är hemma med bebis så allt blir lite omständigt! Men gårdagen var ju underbar!
/Fredrika

Mitt liv - Mina drömmar sa...

Åh, där fick jag en flashback till min barndom. Jag har en porslinsfigur som ser ut som på dina bilder. Den var mycket älskad!

Kram Annica

Marina sa...

Vilka minne du väcker! Jag hade också brevpapper men vad mer? Hade jag en docka eller var det tavla? Jag blir osäker men jag vet att jag ahde brevpapper de tär jag helt hundra på. Hon var så fin tyckte jag. Jag kalkerade av henne minns jag.
Så hon finns som stämpel, de thar jag missat. Vet du var man beställer? Kram!

Anna sa...

det hänger tre tavlor hemma i mitt gamla flickrum med just bilder av Sarah.. härligt att återupptäcka gamla skatter! Ha det så gott!

Brunkullan med Mosipperötter sa...

Jag älskar dessa bilder! Växte ju upp med dem (född -72)...
Har kvar en väska med Holly Hobbie motiv bla. Och hade några Sarah Kay tavlor jag med! Och en målarbok!

Susanne

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails