lördag 9 januari 2010

Vinterdrömmar

Hej på er!

Ja, då var alla helger över för den här gången och vardagen står för dörren! Det är med lätt vemod man börjar tänka på jobbet igen.... men visst ska det bli roligt!

Sådana här iskalla och blåsiga dagar så blir det naturligt att mest sitta inne och kura... det är inte många, långa stunder som man klarar av att vara ute när det är som värst, men det är mycket vackert att titta på inifrån! ;O)

I några dagar nu har vi haft flitigt besök av rådjur i trädgården, även under dagtid. I går var det som mest 6 stycken rådjur på en gång! Vi matar dem med havrekross och lite annat för att de inte ska äta upp hela vår trädgård! ;O) De har redan tagit sig stora munsbitar av syrener, björnbär och annat. Suck!

Maken och jag är annars i full färd med att planera årets trädgårdsarbeten. Vårt största projekt där ute kommer att bli vårt orangeri/växthus som mest ska byggas av gamla spröjsade fönster och en gammal parytterdörr. Vi har räknat lite på det och tror att vi har vad som krävs. Det ska bli mycket roligt! Ett uterum där vi både kan odla och sitta. Kanske sätter vi även in en liten kamin så att vi kan hålla värmen där längre! Här följer ett par av våra förebilder:

Det här fina lilla orangeriet/växthuset hittade vi i boken "Tildas Landsted" (Panduro) Det är något liknande som vi kommer att bygga. Rött och vitt.... och även likt följande hus till sin form:

Det är "Under en vind" som redan har byggt sitt fina, lilla lusthus!. Hon är så gullig och ger mig bilder, tips och råd! Tusen tack vännen!

En sak till som jag har kölden att tacka för är elräkningarna!!! Ja, hur man nu kan tacka för dem med ett eluppvärmt hus i dessa tider. Jo, det är när maken fick nog härom dagen och genast bestämde sig för att vi ska köpa en kakelugn! ÅÅÅ, wow! Gissa vilken som nästan svimmade av lycka! Som jag har kämpat för att lägga in små väl valda ord för att vi ska köpa en kakelugn... och NU säger han det själv! Haleluja! =O)


Denna kakelugn tycker jag själv bäst om. Den kommer från Cronspisen. Tyvärr har de just nu leveranssvårigheter p g a sitt kakel... men jag hoppas att det kan bli från dem i alla fall!

Sååå mysigt det ska bli!

Här är en bild på några som tar sig en liten matpaus! Det är gårdens två nordsvenskar Lennon och Malou.
Kramis!

12 kommentarer:

Marina sa...

Eluppvärmt är ju inte kul precis. Vi fick nog med både el o olja för en del år sedan. DÅ blev det pelletsbrännare på pannan och kamin i köket. Supernöjda!

Så kul att ni planerar bygga lusthus/uterum/orangeri. Ser fram emot att följa det. Kram!

CaramellePastelle sa...

Nej, men vilka underbara planer ni har för det här året! Kul också att det blir en kakelugn. Så härligt! Kramar från Camilla

Karin - Mina Rum sa...

Era planer på uterummet verkar ju superspännande. Ska verkligen bli roligt att se hur det blir. Med så fina förebilder kommer det säkert bli jättefint. Det finns ju annars en del skräckexempel, mina grannars bland annat. Helt anskrämligt!
Grattis till kakelugnen! Jag förstår verkligen att du jublar över det. Skulle jag också göra.
Ha en fin vecka! Kram

Mittljuvaskafferi sa...

Oo.. vad roligt för dig! ja i bland kan det var bra med dyra räkningar.
Jag gläds med dig=0) Det är min dröm också att få en kamin av något slag.
Men i dessa dagar har jag varit tacksam att vi behöll vår vedpanna när vi satte in en luft/vatten värmepump. för det har sparat mycket med att elda med ved nu.
Vad spännande med de nya planerna..
Jag ser framimot att få följa dem också.
Ha de bra! Kram/ Birgitta

NinaH sa...

Vilket fint växthus ni planerar! Ska bli spännande!
Ja, det är så roligt att sitta nu & planers för sommarens "byggen" & odlingar. Vi gör likadant här.
Kakelugn! Härligt! Det är mysigt med brasor. Vi eldar i kvadrat här- för att minska elkostnaden allt vi kan!;-)

Nettan sa...

Vilka fina bilder du lagt in. Alltid kul o ha något att gå efter när man planerar.. Kramar

Sjabbig men chic sa...

Men gud vad roligt att få planera för ett orangeri! Ja, det är väl trädgårdstidningar och böcker man ska sätta sig med nu för att få riktiga vårkänslor.

Kramis Lisa

Synnøve. sa...

Ett sådant vackert växthus... Vill ha det här med. Men det blir nog bara en dröm. Vi hyr ju bara....

Kakelugn är toppen. De värmer så gott. Sådana hade vi ju ialla hus förr.
Nu är det sjeldent kost. Men det kommer nog tillbaka mer och mer.
Hoppas det blir den du vill ha.
Ha det gott i kylan.
Vinterkram Synnöve.

Syster Yster sa...

Vad skönt med kakelugn. Vi har en kamin som oxå skänker god värme i denna kyla även om kakelugnen är bättre på att bevara värmen.
Grattis

Kram
Anette

Lilith sa...

Nog känns det alltid lite vemodigt att återgå till vardagen efter helgens alla sköna dagar... Men man får väl bara bita i det sura äpplet och inse att inte ens helgerna varar för evigt, haha! ;)
Vad roligt att höra att ni ska bygga växthus! Det ska nämligen vi också göra till våren, av gamla fönster som finns kvar sen farmors och farfars tid. Det röda växthuset du visar här är ju alldeles underbart, föll för det direkt! :) All inspiration är väldigt välkommen just nu... Vad har ni tänkt ha för material till taket? Det har vi nämligen funderat fram och tillbaka på och inte kommit fram till något än... Ska i alla fall bli jättespännande att följa ert växthusbygge! :)
Elräkningarna är verkligen inte roliga att få nu när det varit så kallt så länge och man har eluppvärmning... Dessutom har de gjort om systemet med elräkningarna här så det betyder ännu dyrare elräkning så här års, inte kul! Vi har eldat så mycket som möjligt i spisen, men den lagrar tyvärr inte värmen eller sprider ut den till andra rum, utan värmen stannar i vardagsrummet... Spisen ska definitivt bytas ut till en mer effektiv modell någon gång i framtiden. Vad härligt att ni ska skaffa kakelugn! :)
Är det era hästar du visar på bilden? De är jättefina! :)
Ha en fin fortsättning på veckan!

Under en vind sa...

Ska bli såå kul att få följa ert lusthus bygge när ni kommer igång!

Hoppas allt är bra med er! Här avlöser förkylningarna varandra (just nu är alla fem mer eller mindre förkylda/hostiga...)så datortiden blir det inte så mycket med...
Tur att man inte smittar nån när man sitter här!

Kram kram!

Livet på Vestergård sa...

Kakelugn och växthus skulle jag inte heller säga nej till :)
Vi har visserlgen ett växthus men det är gammalt och i plast. Jag drömmer om ett gjort av gamla fönster.
Ha det bra! Kram Kicki

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails